Over ons
Sportpaardenfokkerij van Lilian en Bert Pleunis

Sinds 1995 wonen wij aan de Rijndijk 67 in Hazerswoude Rijndijk.

Hieronder een korte kennismaking met Bert en Lilian:

Lilian

Toen Lilian 7 jaar was begon ze te rijden op manege Hestar in Leidschendam. De manege was vlak bij huis, als ze niet op school was, was ze op Hestar te vinden. Vanaf haar 15e is ze daar les gaan geven. Na het behalen van het HAVO diploma heeft ze een jaartje bij manege Hestar gewerkt. Vervolgens heeft ze de receptioniste-informatrice opleiding bij Schoevers gedaan en de ORUN instructeurscursus (toen nog allround) in Ermelo. Ze is les gaan geven bij LR de Palensteynruiters in Leidschendam en LR Koningin Emma in Wassenaar., naast diverse privé-lessen.

Voordat ze samen met Bert voor zichzelf begon heeft ze 9 jaar gewerkt bij de paardenfokkerij van Leo de Gier in Den Haag en daarnaast secretaresse werk gedaan. De werkzaamheden bij Leo de Gier bestonden uit het zadelmak maken van de paarden, deze uitbrengen op wedstrijden, het rijden van IBOP-proeven en het voorbrengen van de paarden op diverse keuringen.
Ze heeft diverse paarden naar de Z2 gereden en is vroeger M-springen geweest en heeft diverse SGW-s gereden.
Ze is actief bestuurslid van de fokvereniging VWF, waar diverse evenementen op de eigen accommodatie gehouden worden en Z jurylid, waar ze regelmatig bijscholingen en seminars voor volgt.
Bert
Bert had als kleine jongen een pony die hij regelmatig inspande en er mee naar Meyendael reed.

Bert is van jongs af aan bezig met shovels, vrachtwagens en tractoren. Hij heeft indertijd de aannemerij van zijn vader overgenomen, die grote bekendheid geniet in Voorburg en omstreken. De aannemerij is inmiddels verkocht. Bert helpt actief mee met alle hand- en spandiensten op het bedrijf.
Bert en Lilian Pleunis
Rijndijk 67
2394 AD  Hazerswoude-Rijndijk

     +31 ( 0) 71-3414232

     +31 (0) 6-51507908

Bert en Lilian zijn begonnen met de aanschaf van 3 zeer goede fokmerries met aparte bloedlijn, die Lilian al kende vanaf veulen en zelf had gereden vanaf hun derde jaar. Geleidelijk aan is het paardenbestand iets uitgebreid, maar ze proberen in totaal niet meer dan 15 paarden te houden, zodat ze zelf alles na kunnen blijven lopen. In principe worden er 4 merries per jaar gedekt, daar verkopen ze wat veulens uit, of de paarden blijven tot ze 3, 4, of 5 jaar zijn, worden aangereden en dan verkocht.

De merrieveulens die we aanhouden worden thuis opgefokt, de hengstveulens worden of thuis opgefokt of gaan in de opfok op een ander bedrijf.

 

Gestreefd wordt naar werklustige, gezonde paarden die uitstraling hebben, vrolijk en eerlijk zijn. Al de paarden zijn op stal attent en vriendelijk. Een goede fokmerrie moet massa hebben, een correct exterieur en hard gezond beenwerk met goede voeten. Ze moet drie correcte gangen hebben. De fokmerries hebben allemaal een zeer goede instelling en zijn in het werk op een fijne manier heet.

De merries worden meestal door bewezen hengsten gedekt, of  door interessante jonge hengsten. Belangrijk is dat je zelf met de gebruikte bloedlijn verder zou willen fokken. Verder let je automatisch toch op de commercieel interessante hengsten. Spring-gericht gefokte merries worden ook gedekt door springgericht gefokte hengsten, maar wel met goede beweging. Er wordt getracht paarden te fokken die goed bewegen, gezond zijn en uitstraling hebben. De oudere merries die gedekt zijn worden geen wedstrijden mee gereden, ze krijgen licht werk, of  alleen werk in de stapmolen en lopen los.  Dit, en je merries goed kennen qua cyclus is belangrijk om ze snel drachtig te krijgen (en houden). Er wordt geprobeerd de fokkerij netjes en correct te doen, de veulens komen veel in handen en zijn in de regel zeer handzaam. In de zomer lopen de paarden overdag in het land, s’ avonds gaan ze op stal. In de winter komen de paarden 2x per dag uit de stal, los, in de stapmolen, worden gelongeerd of gereden.

 

Fokvereniging Zuid-Holland West (VWF) organiseert  een paar keer per jaar een clinic/lezing/vergadering, die in de accommodatie bij Bert en Lilian gehouden wordt, wat altijd weer heel gezellig en leerzaam is. Zo wordt het  contact met de fokkers (en gebruikers) in de regio onderhouden.

 

Copyright © 2008-2019 “Paarden Fokkerij Pleunis”

Alle rechten voorbehouden

Webdesign en onderhoud Jol@nda Weijers